ZOA in Sri Lanka

Op zondagmorgen 26 december 2004, om 6.58 uur vond er een aardbeving plaats voor de kust van Indonesië met een kracht van 8,9 op de schaal van Richter. De aardbeving was daarmee de zwaarste sinds 1964. Het epicentrum van de zeebeving lag enkele honderden kilometers uit de kust van Sumatra en tientallen kilometers diep onder de Indische Oceaan. De enorme natuurkracht veroorzaakte een tsunami (havengolf in het Japans) welke zich vanuit de diepte opbouwde en om 9.10 uur Sri Lanka bereikte. De metershoge vloedgolven veroorzaakten een ware ravage aan alle kusten in Zuidoost-Azië.

Sri Lanka, een van de zwaarst getroffen landen, werd overspoeld door 3 tot 10 meter hoge golven die tot twee kilometer aan toe het binnenland binnendrongen.Noodhulp door ZOA-Vluchtelingenzorg
ZOA-Vluchtelingenzorg, actief in Sri Lanka sinds 1995, is direct begonnen met noodhulp in de getroffen districten Trincomalee, Baticaloa, Ampara en Kilinochchi:

Het bergen van lichamen, zodat mensen hun geliefden in waardigheid kunnen begraven. In ZOA’s werkgebieden zijn minstens 200 mensen omgekomen.
Het vervoeren van overlevenden naar veiligere gebieden. Het is nog steeds onduidelijk of er naschokken en bevingen zullen komen. ZOA is begonnen met het vervoeren van mensen naar veilige hoger gelegen gebieden.
Het helpen van de gevluchte mensen met voedsel, lakens, drinkwater, toiletten, plastic zeil, tenten en kookgerei. In onze werkgebieden zijn er minstens 50.000 mensen ontheemd geraakt.

ZOA-Vluchtelingenzorg zond in de eerste week van januari een team met STW’ers (Short Term Workers) naar het door de zeebeving getroffen Sri Lanka om de ruim 150 lokale ZOA-medewerkers te ondersteunen. Het team bestaat uit acht experts die door de hulporganisatie zijn opgeleid. Daarnaast heeft ZOA de hulp ingeroepen van partnerorganisatie Medair. Ook de mensen uit het Medair-team zijn deskundigen op het gebied van medische zorg, water en sanitatie.

Het aantal doden op Sri Lanka is gestegen tot 29.600, meldde het ZOA-team op 2 januari. Veel mensen zijn gewond of worden vermist en inmiddels zijn ruim 800.000 mensen ontheemd geraakt. Er komt steeds meer duidelijkheid over het werkelijke aantal slachtoffers. De volgende districten zijn getroffen: Colombo, Gampaha, Kalutara, Galle, Matara, Hambantota, Ampara, Mullaitivu, Batticaloa, Trincomalee, Killinochchi, Jaffna, Puttlam, Anuradhapura en Vavuniya. ZOA werkt sinds 1995 in Ampara, Batticaloa, Killinochchi en Trincomalee.

Wederopbouw door ZOA-Vluchtelingenzorg
ZOA’s werkwijze is om trouw te blijven aan de doelgroep, en niet te vertrekken als slechts de eerste nood is gelenigd. In de getroffen werkgebieden zal de organisatie uitgebreid betrokken zijn bij de wederopbouw.
ZOA-Vluchtelingenzorg wil in Sri Lanka de slachtoffers van de tsunami helpen om te overleven. Het doel is om 25.000 getroffen families (125.000 mensen verspreid over 50 dorpen in de districten Killinochi, Mullaitivu, Trincomalee, Batticaloa en Ampara) te helpen om na de tsunami hun sociale, fysieke en economische leefsituatie te verbeteren. Belangrijk zijn de bouw en het herstel van huizen, herstel van wegen, psychosociale ondersteuning, reparatie van waterputten en constructie van toiletten, het genereren van inkomen en herstel van scholen. Klik hier voor een overzicht van de activiteiten van ZOA in Sri Lanka voor de komende drie jaar.