Algemeen

 

 

 

 

 

 

Ruim 700.000 mensen op de vlucht in Liberia! Van huis en haard verdreven, gevlucht voor het oorlogsgeweld. Onder hen is een groot gebrek aan voedsel, drinkwater, kleding en dekens. Samen met Woord en Daad is ZOA-Vluchtelingenzorg een noodhulpactie gestart. Zo worden en goederen uitgedeeld en wordt preventieve gezondheidszorg verleend. Help ZOA helpen! De vluchtelingen hebben uw steun hard nodig!

Wilt u meer weten over noodhulp in Liberia? Bekijk dan de fotopagina eens. Of lees het dagboek van Timmo Gaasbeek, lid van het noodhulpteam in Liberia. Hij schrijft wekelijks een dagboek voor Radio 1 De Ochtenden.


Kindsoldaten met een klein hart

,,Overal waar ik kom in het achterland van Liberia, smeekt de gewone bevolking om veiligheid en om meer UN-MIL militairen. Kindsoldaten met grote geweren zeiden deze week tegen mij: We willen dolgraag naar school.”

,,Deze week bracht ik een indrukwekkend bezoek aan het achterland van Liberia, bepaald geen vredig gebied. Woord en Daad en ZOA werken op dit moment onder duizenden vluchtelingen rondom Monrovia, waar de situatie redelijk stabiel is. We beogen echter de humanitaire hulp uit te breiden als de veiligheid in het achterland toeneemt.

Overal kom ik kindsoldaten tegen, vaak jonge tieners van nog maar twaalf jaar. Deze kinderen hebben door intimidatie en onder invloed van drugs de meest gruwelijke dingen gedaan. Ze hebben een grote mond en een groot geweer, maar een klein hart. Van sommigen hoorde ik dat ze minstens vijftig mensen hebben vermoord. Tegelijkertijd is hun vraag aan ons zo gewoon kinderlijk: We zijn deze oorlog zat, we willen zo graag naar school.

Het verlangen naar een normaal leven is groot. Wat mij opvalt is de levendigheid en de betrokkenheid van de gewone bevolking. De mensen hebben veel energie en de wil een nieuwe toekomst op te bouwen. De inwoners en de hulporganisaties wachten een moeilijke taak om dit verlangen – een nieuw Liberia – gestalte te geven. ”

Zeger de Haan (directeur ZOA), vanuit Liberia